Aprila 2015 je v ajdovski vinoteki Faladur Caroline Gilby (MW) vinarjem predstavila svoje poglede na vina iz Vipavske doline s perspektive vinskega pisca in komunikologa, ki ni brez komercialnih izkušenj v vinskem poslu. Tam povedano ja zapisala v naslednjem prispevku. Razen nekaterih specifik Vipavske doline lahko večino zapisnega brez zadržkov posplošimo na celotno Slovenijo.
Veter sprememb?
Že dolgo menim, da je Vipavska dolina okoliš s posebnim terroirjem, kjer pridelujejo nekaj najbolj posebnih in zares vznemirljivih slovenskih vin. Predstaviti ta drobni kotiček majhne in neznane vinske države širšemu vinskemu svetu pa je vsekakor velik izziv. Veliko pivcev vina, s katerimi se pogovarjam, ne ve, kje je Slovenija, kaj šele, da bi vedeli, da v tej državi pridelujejo vino, vinorodne dežele in vinorodne okoliše pa tako ali tako poznajo samo pravi vinski zagrizenci.
Vzor Velike Britanije
Velika Britanija je dobro izhodišče, saj je za vina še vedno eden najpomembnejših uvoznih trgov na svetu (čeprav smo v absolutnih številkah pred kratkim zdrsnili na drugo mesto za ZDA) in drugi trgi pogosto sledijo prav njenemu vzoru. Velika Britanija kupuje vino od skoraj vsake države, ki ga prideluje, saj imamo svojega zelo malo. Slovenija ima tako več kot desetkrat toliko vinogradov kot mi. Vendar pa so naši pridelovalci končno odkrili, kaj jim gre dobro od rok, in začeli vlagati ogromno skupnih naporov v promocijo angleških penečih se vin. Ta prav zato postajajo po vsem svetu vedno bolj prepoznavna in kličejo po visokih cenah. Veliko vinarjev vidi Veliko Britanijo kot zelo samoumevno tržišče za izvoz njihovih vin, saj imamo zelo širok razpon okusov, Velika Britanija pa deluje tudi kot izložbeno okno za celoten vinski svet. Uspeh v Veliki Britaniji je znak, da ste zreli za vstop na katero koli tržišče, zato je prisotnost vaših vin na tem trgu lahko le stvar velike potrditve, ne nujno prodaje velikih količin vina. Dobro je še razumeti, kako britanski potrošniki kupujemo vino. Drugače kot ameriški kupci si Angleži štejemo v čast, če za nakup vina porabimo malo denarja. Osemdeset odstotkov vsega vina se proda izven restavracij, pubov in barov, od tega v supermarketih okrog 80 odstotkov, pogosto pa vino uporabijo zgolj za povečevanje obiska v trgovinah, in sicer z agresivnimi promocijami in vzdrževanjem nizkih cen. Iz podatkov podjetja Nielsen, ki se ukvarja z raziskavami potrošniških usmeritev, je jasno razvidno, kako trošimo svoj denar. Največ vin se proda v cenovnem razredu manj kot 6 funtov za steklenico, spodbudna novica pa je, da je največjo rast, čeprav v majhnih količinah, zaznati pri vrhunskih vinih.
Eksotični Vzhod
Mislim, da smo dosegli pomembno točko preloma v predstavah o srednji in vzhodni Evropi. Vem, da se Slovenija v kulturnem smislu vidi bližje Italiji kot vzhodni Evropi, vendar jo zunanji svet ne vidi tako. Menim, da večina kupcev staro celino oz. tradicionalne velike države pridelovalke v Evropi (Francija, Italija, Španija itd.) vidi kot dolgočasne in brez novosti ter še vedno precej produktno usmerjene. Novi svet je popolnoma odkrit in tisto malo, kar je imel pokazati, so bile tako ali tako kopije in reinterpretacije klasik s stare celine. Kupci vedno bolj pogledujejo v srednjo in vzhodno Evropo za novimi odkritji. In prav tukaj je velika in neodkrita skrivnost – obilje resničnih in izvirnih zgodb, avtohtonih lokalnih sort in posebnih vinskih slogov. Vse to temelji na stoletjih, včasih tisočletjih tradicije. In temu postajajo vedno bolj dorasle tudi kakovost vin (ne sicer vedno) in njihove cene, ki marsikje niso več nizke, odražajo pa razmeroma dobro vrednost kupljenega.
Če povzamem zelo na kratko, so po mojem mnenju glavne lekcije, ki se jih je treba naučiti, naslednje: delovati skupaj in spoznati, da je uspeh enega vinarja uspeh za celotno Dolino, ne pa nekaj, na kar bi morali biti ljubosumni (mimogrede, ljudem, ki ne živijo v Vipavski dolini, je čisto vseeno, kakšne so razlike med Zgornjo in Spodnjo Vipavsko dolino). Mislim tudi, da bi bilo koristno razmisliti, ali želite kot pridelovalec vina poskrbeli sami za vse. Morda je bolje, da prodajo in trženje prepustite komu drugemu, saj vam bo tako ostalo več časa za pomembna dela, kot je pridelava grozdja in vina. Pridelovalci in njihovi predstavniki morajo voditi tudi tržne in promocijske pobude – agencijam in vladi je treba povedati, kaj je potrebno, ne pa sedeti in čakati, kaj se bo zgodilo. Pridelovalci hodijo na vinske sejme, ampak pojaviti se na njih je premalo. Dovolj zgodaj je treba pripraviti primerno oglaševalsko kampanjo, da vas bodo obiskovalci lahko našli.
In še za posamezne vinarje
Bodite iskreni sami s seboj – pravzaprav nihče ne potrebuje vašega vina. Če ne bi bilo vašega vina, bi pač pili drugega. Ali torej pridelujete vino, ki izpolnjuje želje in pričakovanja vašega kupca v smislu sloga, kakovosti in cene? Ali pa še vedno pridelujete vino tako, kot sta ga pridelovala vaš oče in vaš stari oče? Razmislite tudi o zamaških – v Veliki Britaniji imajo radi navojne zamaške na vinih vseh kakovosti, če pa teh ni, so zamaški proizvajalcev, kot sta Diam ali sintetični Nomacorc, enostavno boljša izbira kot loterija s plutovino. Ne verjamem, da je kdaj kdo izgubil posel samo zaradi tega, ker je presedlal na tehnično sodobnejše zamaške, spomnim pa se, da so vinarji izgubili veliko kupcev zaradi vonja po trikloranizolu in oksidacije pri uporabi plutovinastih zamaškov. Vsak pridelovalec mora tako izdelati svojo enkratno prodajno ponudbo – zakaj bi ljudje kupili vaše vino namesto vina tisoč drugih pridelovalcev, ki je v ponudbi?
Na koncu sem izdelala še kratko analizo SWOT, ki temelji na mojem pogledu zunanjega opazovalca Vipavske doline. Rada bi, da jo vidite kot izhodiščno točko in orodje za razpravo ter nekaj, na čemer pridelovalci lahko gradite skupaj. • Osebno si želim, da bi Vipavsko dolino in njena vina poznalo več ljudi po svetu. Ljudi lahko pripeljemo v Dolino, ali pa njena vina popeljemo v širni svet.
Analiza SWOT
(Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats),
ki temelji na mojem pogledu zunanjega opazovalca Vipavske doline
Prednosti (Strengths)
|
Slabosti (Weaknesses)
|
Priložnosti (Opportunities)
|
Nevarnosti (Threats)
|
– – –
Prispevek je bil objavljen v reviji Vino, št. 2/2015.
Komentiraj