Vsebina zadnje številke

2025/2 – Poletje

Marjan Simčič

Intervju z Marjanom Simčičem
”Ko se je začelo obdobje nabildanih vin, sem sledil trgu, a se nisem zaletaval, in po vseh izkušnjah lahko tudi rečem, da manj trajajo, niso tako obstojna, kot se govori. Vse sem preizkusil. Zdaj vem, da klasične, precizne vinifikacije najbolje izražajo sortno značilnost in karakter naših leg. Seveda vse to danes počnemo z novejšo tehnologijo in z veliko bolj zdravim grozdjem.” Marjan Simčič

Sivi pinot

”So med vinopivci takšni, ki izberejo sivi pinot izključno zaradi barve? Ali že samo barva opredeli slogovno izvedbo? Se organoleptične značilnosti bistveno razlikujejo glede na barvo vina? Ali o izbiri spet odločata le percepcija in osebna preferenca? Zakaj so sivi pinoti iz slovenskih arhivskih kleti, ki so starejši od desetih, dvajsetih ali tridesetih let, le zlate barve?” Dušan Brejc

Jamie Goodie

”Sistem je usran, kajne? A nisem ga jaz iznašel in uničil s tem, da se morajo deliti samo še super visoke ocene. Če bi pogledali moje ocene za vina iz supermarketa, jih je nekaj v sedemdesetih, večina v osemdesetih in kakšno v devetdesetih. Na takem izletu, kot sem zdaj, preizkušam vrh piramide. To so odlični pridelovalci z izvrstnimi vini. Vin, ki sem jih ocenil nižje od 88, ne objavim na spletni strani. Drugače pa je velika razlika med oceno 90 in 95 točk.” Jamie Goodie

UOU iz Solkana

”Oranžna vina niso za vsakogar, večina ljubiteljev posega po klasičnih vinih, to je treba reči, navdušujejo morda zgolj pet odstotkov pivcev. V moji klapi, kot pri nas rečemo sredini prijateljev, s katerimi se redno srečujem, jih večina enostavno ne mara. Pa me to nič ne moti, nikoli nisem ponujal svojih vin in se trkal po prsih, nisem tak tip. Po naravi nisem toliko samozavesten, da bi se izpostavljal, nekaterim je to v veselje, meni ne.” Marinko Pintar

In še:

  • Gostinec in vinar odgovarjata na naša vprašanja v rubriki KDO STE:
    Damjan Fink (Hiša Fink)
    Luka Ribolica (Klet Brda)
  • Pod lupo: Poznavalca Bruno Gaberšek in Jože Rozman izbirata vsak svojih naj 7 tramincev
  • Festivali in tekmovanja
  • Iz svojih kleti: vinarji predstavljajo svoja vina

Ti je vsebina všeč?

Naroči se na revijo Kupi posamezen izvod Poglej arhiv preteklih izdaj