Vsebina zadnje številke

2024/3 – Jesen

Valdhuber

Intervju z Bogomirjem in Adamom Valdhuberjem (Valdhuber) ter Janezom Valdhuberjem (Falot)
”Takrat smo prodajali vino za 7 mark, z novo etiketo smo lahko zaračunali 10 mark, količino vina iz letnika 1992 smo povečali za več kot 50 odstotkov. To je bil velik skok, danes ga skoraj zgolj z etiketo težko narediš.” Bogomir Vladhuber

Vipavske sorte

”Vipavska dolina, kraljica vinogradniških dolin, je zakladnica udomačenih ali lokalnih in avtohtonih sort vinske trte. Nekatere med njimi, kot so pinela, zelen ali klarnica, so si že utrle pot v zavest domačih vinopivcev. Vinopisje jih omenja, domači strokovnjaki tudi, njihova gospodarska teža pa ne raste tako hitro, da bi jih vinarji pospešeno sadili. Še vedno prevladujejo bolj znane mednarodne sorte s sinonimi v tujih jezikih. Ali ni enako pri avtomobilskih znamkah? Lažje se je odločiti za nakup znane kot neznane. Vnaprejšnja pričakovanja so opoteča: bomo res dobili dovolj, da ne bo razočaranja? Pričakovanja so lahko prevelika (nerealna), premajhna (vse, kar je več, je dobro) ali zmotna (česar ni mogoče dobiti). Najprej se moramo otresti predsodka, da so nekatere sorte boljše od drugih. Ni slabih ali dobrih vinskih sort, vsaka je svojstvena s specifičnimi potrebami, ki jim je treba kar najbolj ustreči, da bo naposled grozdje omogočilo proizvodnjo vina po meri trga.” Dušan Brejc

Štajerska Slovenija

”Poleg primernih rastiščnih pogojev na rast števila štajerskih peničarjev in penin seveda vpliva tudi splošna rast porabe penečih vin ter zagotovo tudi višja dodana vrednost, dandanes marsikdaj s peninami dosegljiva lažje kot z mirnimi vini.” Marijan Močivnik

Avstrija

ÖTW Single Vineyard Summit (SVS) v Grafeneggu
”Avstrija ima danes okoli 4300 evidentiranih vinogradniških leg. Delež prvih leg naj bi bil približno 15-odstoten, delež velikih le petodstoten. Torej naj bi Avstrija nekoč imela nekaj več kot 200 velikih leg.” Tomaž Klipšteter

Visoka kulinarika

”V časniku New York Times so konec lanskega leta pogledali širše in postavili še veliko bolj zapleteno, načelno in hkrati zelo konkretno vprašanje, ali morda boj za zvezdice spodbuja odličnost ali pa ustvarja enakost, uniformiranost gastronomske ponudbe. Lahko sodelovanje s turistično industrijo in prehranskimi blagovnimi znamkami pri širjenju Michelinovega sveta škodi siju zvezdic?” Igor Bratož

Bjana in Taittinger

”Ogled spletne strani Taittingerja je poučna zgodba o vzponih in padcih prednikov in naslednikov: brez balasta odvečne noblese. Imenitna je tudi zato, ker izkaže neutrudno poslanstvo. A prav takšna sta Miran in Petra z družino. Mirna in preudarna ter garaška. V njuni vinski zgodbi tudi ni bližnjic.” Dušan Brejc

In še:

  • Trije vinarji odgovarjajo na naša vprašanja v rubriki KDO STE:
    Luka Radiček (Puklavec Family Wines)
    Marko Sirk (Sirk)
    Tomaž Volčič (Slamič)
  • Pod lupo: Poznavalca Valentin Bufolin in Miha Ritonja izbirata vsak svojih naj 7 rdečih zvrsti
  • 30 let društva Sommelier Slovenije
  • Iz svojih kleti: Vinarji predstavljajo svoja vina
  • Festivalim sejmi
  • Vino Slovenija (50. jubilej ocenjevanja)

Ti je vsebina všeč?

Naroči se na revijo Kupi posamezen izvod Poglej arhiv preteklih izdaj