Prazna flaša

Vino Kupljen, Loona 2016

Vino Kupljen, Loona 2016

Nekam v velik kup splošnega znanja o vinu sodi, da je Pouilly-Fumé vino od tam nekje in da je to suh sauvignon, pa čeprav sorta na flaši ni napisana. In da je recimo Pouilly-Fuissé chardonnay od nekje precej drugje kot oni prejšnji Pouilly, pa sorta na flaši spet precej zanesljivo ni navedena. In tako naprej, ne bomo zdaj tu šli v podrobnosti in si bomo samo rekli, da se Francozi pač delajo Francoze, ampak ko nekaj takega veš, to veš za vsa taka vina od tam.

A s tole Loono smo na Štajerskem. Jeruzalem. Svetinje. In Loona je za razliko od prej omenjenih menda eno samo vino s tem imenom in kar veš, veš samo zanjo. Zgodbo o domnevni edinosti in edistvenosti Loone lahko na tej točki tudi nekoliko zrelativiziramo, ime Loona preberem Luna in med vini so še druge Lune, tudi med mojimi flašami vina je recimo še ena, rebula je, 2005, to je prvi Moviin Lunar ki takrat še ni bil to, enkrat je Aleš dal to Luno Barbi in zdaj ima flaša s tisto etiketo z imenom Luna morda večjo zgodovinsko kot kulinarično vrednost. Slednje preverimo, če se jo nekoč odločimo odpreti. A kakor koli, Loona je zame torej Luna.

Da je Loona sauvignon ne izveš s faše, izveš pa dovolj jasno iz flaše, iz kozarca. In z interneta. Če te zanima. Mene je. Ker sem takrat želel na mizi sauvignon. To in nič drugega. In sem preveril. Vnaprej. Za vsak slučaj. Čeprav se razmeroma pogosto še vedno lahko zanesem tudi na spomin. Na internetu izvem: sauvignon, 36 ur maceracije, 1 mesec hladne fermentacije, novi 225-litrski francoski sodi … Skratka: spomin me ne vara, sauvignon.

Kot svoj pridelek mi ga Samo prvič natoči v kozarec lani na Salonu Sauvignon na Ptuju. Takrat še iz neetiketirane flaše, verjetno vzorec iz soda. Ponudi mi ga malce skrivnostno, nič o prihodnjem imenu, malce pobalinsko, predvsem pa samozavestno.

Čep iz moje že povsem uradne flaše se pri odpiranju popolnoma razleti in ga bolj izpraskam kot kot po kosih izvlečem, a to z zamaškom je pač smola. Nesrečen primerek. Ki na srečo ni nič vplival na vino. To je, kot nakazano, tudi v kozarcu nedvomno sauvignon, prijetno samosvoj. Aromatsko ni zelo izrazit, tropi, kosmulja, črni ribez, bližje je sadnosti kot mineralnosti, 13,5 % alkohola ni zelo malo in nikakor nič preveč, krasna tekstura, polna usta, hrani prijazen. Ugibamo ali smo ga spili v pravem trenutku ali bo čez leto, dve, tri … še boljši. Kar bomo nekoč seveda z veseljem preverili. Vsekakor pa že zdaj užitkarsko vino. Bravo!

Samo Kupljen

Samo Kupljen lani poleti na Svetinjah odpira steklenico nekega drugega svojega vina. 28 mm, f/5,0, 1/20 sekunde, ISO 12.800

————————
O Praznih flašah: TU

O avtorju

Marijan Močivnik

Marijan Močivnik je oblikovalec in fotograf revije Vino. Na vinskem področju je tudi avtor številnih prepoznavnih etiket.