Revija Vino 4/2017 – zima

Cviček

Cviček je bil zagotovo eno prvih vin, ki sem jih v življenju okusil. Nasploh se mi zdi pomembno, da pri življenju ohranimo takšna historična vina (kakršen je tudi teran), ki morda niso po meri bogov, ker so ti nečimrni, ljudstvo pa ima takšna vina kar rado. Lahko bi naštel vrsto cvičku primerljivih vin, nikakor pa ne enakih.

Hmeljčič, Dolenjska

Visoko: Gravner

V »degustacijski dnevni sobi« ni blišča, ni prestižnih kosov pohištva, ki so tako pogosti pri vinarjih s tolikšnim ugledom. Po izboru Wine Spectatorja za leto 2017 spada med 100 najpomembnejših kleti v Italiji. Pred mnogo leti mi je nekdo navrgel, da bi Joško Gravner prej vložil v vino kot si kupil novo posteljo.

Joško Gravner

Vinska družba Slovenije – 50 let pozneje

Da bi dogajanje opisoval po dekadah, bi znalo biti naporno. Naj to počno zgodovinarji. Zato bom zadevo obrnil, začel s sedanjostjo in ohranil nekaj znakov za oddaljene začetke. Zapis se nanaša samo na naše večje vinske kleti, ki jim le redko namenimo pozornost. Mnogim novinarjem je prišlo že v kri, da si kriv, čim si velik.

Vinakras, Sanja Planinšek

7 × najboljše

Dvema mojstricama in petim mojstrom kulinaričnega poslanstva, ki vsak po svoje in vsi skupaj vidno krojijo slovensko kuharsko sceno, jo dvigujejo na vse višjo raven in prispevajo k njeni boljši prepoznavnosti, smo ob koncu leta zastavili eno samo vprašanje: katero vino, ki ni dražje od sto evrov, vas je v letošnjem letu najbolj prevzelo in tako vznemirilo, da si ene ali več svojih jedi brez njega ne morete zamišljati?

/b nja vin po izboru vinskih poznavalcev - Revija Vino

10-letnica blagovne znamke Pullus

Vsaka nova blagovna znamka, ki se pojavi v Sloveniji, prinese dve pomembni sporočili. Prvo pove, da se je vinar odločil, da bo trgu ponudil svojo interpretacijo vina, s prizadevanji za originalnost okusov, saj tako dejstvo naredi učinek na že nasičenem trgu. Drugo pa napove, da se je vinar voljan spustiti v zdravo tekmo z vsemi ponudniki vina na trgu, v skladu z znanim sloganom: naj zmaga boljši!

Ptujska klet, Maks Kadivec

Šestdeset trgatev in ena za povrh

Za Vinsko kletjo Gorška Brda naj bi bila, kot povedo ob njenem letošnjem zaključku, šestdeseta trgatev. Kar ni povsem točno. Če dosedanje trgatve preštejemo, pridemo namreč do ene več. Ker tista prva pred šestdesetimi leti tudi šteje. A ne bomo malenkostni. Vemo, kaj želijo povedati: šestdeset let. In to drži.

Klet Goriška Brda, degustacija rebule

Namizno belo

O trski, spremenjeni v poleno, ter o trikih in fintah povratnega procesa, s katerim pridemo do obvezne silvestrske delikatese, bakalarja ali polenovke na belo.

Polenovke

Črno peneče

Če naj se vsi mehurčki sodijo po podobnosti s šampanjci, lahko kar končamo. Ne bo šlo. Že zato, ker smejo biti šampanjci zgolj beli ali roze. Rdeči ne. Barva njihovih rozejev resnici na ljubo sicer ni predpisana, a zelo temni, rdeči, še manj pa skoraj črni niso.

Vinakoper, penina Capris refošk, orošena etiketa, detajl

In še:

Ti je vsebina všeč?

 

Naroči se na revijo Kupi posamezen izvod  Poglej arhiv preteklih izdaj