Cviček
Cviček je bil zagotovo eno prvih vin, ki sem jih v življenju okusil. Nasploh se mi zdi pomembno, da pri življenju ohranimo takšna historična vina (kakršen je tudi teran), ki morda niso po meri bogov, ker so ti nečimrni, ljudstvo pa ima takšna vina kar rado. Lahko bi naštel vrsto cvičku primerljivih vin, nikakor pa ne enakih.
Visoko: Gravner
V »degustacijski dnevni sobi« ni blišča, ni prestižnih kosov pohištva, ki so tako pogosti pri vinarjih s tolikšnim ugledom. Po izboru Wine Spectatorja za leto 2017 spada med 100 najpomembnejših kleti v Italiji. Pred mnogo leti mi je nekdo navrgel, da bi Joško Gravner prej vložil v vino kot si kupil novo posteljo.
Vinska družba Slovenije – 50 let pozneje
Da bi dogajanje opisoval po dekadah, bi znalo biti naporno. Naj to počno zgodovinarji. Zato bom zadevo obrnil, začel s sedanjostjo in ohranil nekaj znakov za oddaljene začetke. Zapis se nanaša samo na naše večje vinske kleti, ki jim le redko namenimo pozornost. Mnogim novinarjem je prišlo že v kri, da si kriv, čim si velik.
7 × najboljše
Dvema mojstricama in petim mojstrom kulinaričnega poslanstva, ki vsak po svoje in vsi skupaj vidno krojijo slovensko kuharsko sceno, jo dvigujejo na vse višjo raven in prispevajo k njeni boljši prepoznavnosti, smo ob koncu leta zastavili eno samo vprašanje: katero vino, ki ni dražje od sto evrov, vas je v letošnjem letu najbolj prevzelo in tako vznemirilo, da si ene ali več svojih jedi brez njega ne morete zamišljati?
10-letnica blagovne znamke Pullus
Vsaka nova blagovna znamka, ki se pojavi v Sloveniji, prinese dve pomembni sporočili. Prvo pove, da se je vinar odločil, da bo trgu ponudil svojo interpretacijo vina, s prizadevanji za originalnost okusov, saj tako dejstvo naredi učinek na že nasičenem trgu. Drugo pa napove, da se je vinar voljan spustiti v zdravo tekmo z vsemi ponudniki vina na trgu, v skladu z znanim sloganom: naj zmaga boljši!
Šestdeset trgatev in ena za povrh
Za Vinsko kletjo Gorška Brda naj bi bila, kot povedo ob njenem letošnjem zaključku, šestdeseta trgatev. Kar ni povsem točno. Če dosedanje trgatve preštejemo, pridemo namreč do ene več. Ker tista prva pred šestdesetimi leti tudi šteje. A ne bomo malenkostni. Vemo, kaj želijo povedati: šestdeset let. In to drži.
Namizno belo
O trski, spremenjeni v poleno, ter o trikih in fintah povratnega procesa, s katerim pridemo do obvezne silvestrske delikatese, bakalarja ali polenovke na belo.
Črno peneče
Če naj se vsi mehurčki sodijo po podobnosti s šampanjci, lahko kar končamo. Ne bo šlo. Že zato, ker smejo biti šampanjci zgolj beli ali roze. Rdeči ne. Barva njihovih rozejev resnici na ljubo sicer ni predpisana, a zelo temni, rdeči, še manj pa skoraj črni niso.
In še:
- V rubriki KDO STE se predstavljajo:
– Marko Gorela (Restavracija Salina, LifeClass Portorož)
– Alen Milošević Arbi (Slaščičarna Perla, HIT, Nova Gorica)
– Luka Gmajner (Galerija okusov) - Festivalsko in sejemsko
Festivali in sejmi od blizu in daleč … - Čudovito leto
Čudovito leto? Seveda nimam v mislih iztekajočega se leta 2017, ki mu je dal pečat nevaren klovn v najbolj znani beli hiši planeta, obseden s tvitanjem. Čudovito leto je naslov enega izmed najboljših »vinskih« fi lmov, zaradi katerega sem si poželel, da bi podedoval grad z vinogradom v Provansi … - Tokrat vinarji predstavljajo vina iz kleti:
– Pucer z Vrha
– Kmetija Vizjak
– Vinarstvo Rebula
– Vina Benčina
– Zlati grič
– Kristančič
Ti je vsebina všeč?
Naroči se na revijo Kupi posamezen izvod Poglej arhiv preteklih izdaj