Revija Vino 2/2017 – poletje

Avstrija: Feniks

Avstrijo je leta 1985 pretresel vinski škandal. V Nemčiji so v avstrijskem vinu zaznali strupen dietilen glikol, ki mu je bil dodan za slajši in hkrati polnejši okus. Novica se je bliskovito razširila, ugled avstrijskega vina je strmoglavil, njegov izvoz je padel za 90 odstotkov in ostal na taki ravni do konca desetletja. Količinski višek je izvoz potem dosegel leta 2003, od takrat količine z manjšimi nihanji padajo in zadnja leta stagnirajo, skupna vrednost izvoza pa kljub temu raste, torej raste izvozna cena avstrijskega vina.

Astrija feniks

Laški rizling

Kdor je že ob naslovu zamahnil z roko, češ o laškem pa že ne bom bral, je snob! Po Mandiću sta dve vrsti snobov. Pravi snobi so tisti, ki v vsakem trenutku in v vsakem vinu najdejo toliko vrednega, kolikor vrednega v vinu je, ne podležejo modi in smernicam, temveč znajo sami presoditi o kakovosti vina ter to brez ovinkarjenja tudi povedo, če se jih vpraša. Lažni snob pa je tisti one, ki se zanese na visoko ceno, zlate medalje, »stoletne« letnike, prestižnost blagovne znamke, pravljičnost vinarja in modnost sorte.

Laški rizling

Clovis Taittinger: Šampanjec osrečuje

Taittinger je s skoraj 300 hektarji lastnih vinogradov eno od največjih družinskih posestev v Šampanji. Podjetje vodi Pierre-Emmanuel Taittinger, v njem pa delata tudi hči Vitalie in sin Clovis. Gospod Clovis Taittinger se je maja letos mudil pri nas na povabilo podjetja Mabat Int, ki je distributer za šampanjce Taittinger v Sloveniji. Z nekaj vprašanji smo ga ujeli tik pred njegovim odhodom.

Clovis Taittinger

2 × 7 najboljših belih briških

V prejšnji številki jugovzhodni Slovenije, Bela krajina, tokrat se z najboljšimi selimo na jugozahod. Drugačna tla, drugačno podnebje, drugačna vina. Že bežen pogled na spodnji izbor pove, da v okolišu Goriška brda mrgoli vinske odličnosti, saj sta se, če sodimo zgolj po tem, poznavalca po težkem premisleku odločila za dvanajst različnih vinarjev. Samo dva sta se znašla v izboru obeh, pa še ta dva z različnimi vini. Rebula je v Brdih med belimi prva po razširjenosti (približno 400 hektarjev), sledijo ji chardonnay, sivi pinot, sauvignonasse (zeleni sauvignon), sauvignon, beli pinot, malvazija …

/b nja vin po izboru vinskih poznavalcev - Revija Vino

In še:

 • V rubriki KDO STE se predstavljajo:
  – Jure Štalcar (KZ Metlika)
  – Elvis Bužinel (Vina Bužinel)
  – Tomaž Zorenč (Klet Zorenč – Hohnjec)
  – Anton Kaloh (Klet Kaloh)
 • Festivalsko
  Po okoliših in po abecedi …
 • Tekmovalno
  Ocenjevanje Decanter World Wine Awards (DWWA) je še vedno v vzponu. Letos je v presojo prispelo 17.263 vin, zaradi česar velja za največje ocenjevanje vin na svetu. Iz leta v leto prejmemo vse več steklenic, kar nam pove, da se zdi vinarjem cena
 • Reprezentančno
  Vinitaly v Veroni je eden od največjih in najpomembnejših svetovnih vinskih sejmov, seveda z močnim poudarkom na Italiji, a s tendenco in načrti, da se še okrepi njegov mednarodni vidik, kamor že leta spada tudi prisotnost slovenskih vinarjev. Hkrati z ožjim sejemskim dogajanjem, ki je bogato že samo po sebi, poteka bogat spremljevalni program predstavitev, degustacij, predavanj in podobno. Najprestižnejši je program Tasting Ex…Press. Naša ekipa je bila tudi letos povabljena, da v njegovem okviru drugič zapored predstavimo Slovenijo.
 • Tokrat vinarji predstavljajo vina iz kleti:
  Bordon
  Vinakras
  Klet Krško
  Meum
  Vinakoper
  Gönc
 • Brunello 2017: Za dolge proge
  Brunello* 2012 je kot element basa v glasbi: spaja različne zvoke, podpre visoke tone in ohranja harmoničnost melodije. Prihaja kot obsežen arhiv glasbe z množico glasbenikov in različnih žanrov, od Melisse auf der Maur in Bottesinijevega koncerta do Chrisa Squirea in Jaca Pastoriusa ter Grega Lakea ob boku z drum‘n’bass hiti. Vse to in še več na istem odru. Je zaloga dobrote in energije, učna ura raznolikih variacij Montalcina. Predvsem pa predstavlja neizmeren užitek. Format letnika 2012 je z obilico tem in variacij zborovski, s svojo raznovrstnostjo in vsestransko odličnostjo pa sposoben zadovoljiti mnogotere okuse.
 • Slovenski vinogradniško-vinarski kongres: Usmeritve za večjo konkurenčnost
  To je bil naslov 5. slovenskega vinogradniško-vinarskega kongresa, letošnjega 12. maja v Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju.
 • Pismo iz Londona: Brez ljubezni ni vina
  Britanci, ki radi berejo časopisne strani, posvečene vinu, se pritožujejo, da je v njih vse premalo zanimivih »vinskih zgodb«, čeprav v deželi brez prave vinske tradicije ne manjka vinskih piscev. Vse več jih je. Zakaj?
 • Univerza v Novi Gorici: Prvi mednarodni viti-eno dan
  S podnaslovom Slovensko-francoski enološki dan se je dogodek odvil 23. maja v idiličnem in obnovljenem dvorcu Lanthieri, kjer je sedež Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici, ki je seminar organizirala v želji, izboljšati prenos vinogradniško vinarskega znanja v prakso.
 • Viski: Pohlepni angeli
  April 2013. Indijska destilarna Amrut predstavi 144 steklenic single malt whiskyja Greedy Angles. Angeli, po katerih je pijača dobila ime, so v osmih letih zorjenja v suhem in toplem podnebju v Bangaloreju, 1000 metrov nad morjem, iz dveh bourbonovih sodov pohlepno popili 274 litrov whiskyja. V sodih ga je za stekleničenje ostalo 86 litrov – manj kot četrtina.

Ti je vsebina všeč?

 

Naroči se na revijo Kupi posamezen izvod  Poglej arhiv preteklih izdaj