Revija Vino 2/2024 – poletje

François Botton

Intervju s Françoisom Bottonom, Dolenjcem iz Šampanje
”Resnično verjamem, da bomo tukaj ustvarjali ikone. Ampak čez čas. Raje ne prekmalu. Nismo še pripravljeni.” Françoisom Bottonom

Sauvignon blanc

”Najprej se moramo znebiti stereotipa, da najodličnejši sauvignoni prihajajo samo iz redkih, mednarodno znanih lokacij, ki jih nenehno naštevajo mediji in mnogi vinopisci. Epigonsko ponavljanje treh francoskih, ene italijanske, dveh novozelandskih, ene južnoafriške in kalifornijske regije nas sicer pripelje do »diplome« na ljubiteljskem tečaju, a bi bilo razumneje sprejeti dejstvo, da je sauvignon globalna sorta, ki lahko na mnogih rastiščih in ob primerni tehnologiji zagotovi sortno značilna vina. Zato lahko zanemarimo pogosto omenjeno razliko med vini novega in starega sveta. Prav tako je bolje opustiti predsodke, da hvalevrednega ne bo na primer iz Vzhodne Evrope ali Grčije, ki premore izvrstna bela vina, celo bolj poznana od rdečih. Kaj pa Kitajska, ki strumno vstopa na svetovni trg? A če nas vodi prestiž, brez omembe Bordeauxa, Sancerra ali doline Loare pač ne bo šlo.” Dušan Brejc

Sebastjan Mavrič

Intervju s Sebastjanom Mavričem, organizatorjem festivala Brda&Vino
”Festival je nastal na prijateljski osnovi. Informacije o njem se širijo od ust do ust. Vse drugo je old-school sistem. Slabi smo na družbenih omrežjih, tega ne znam, na Facebooku bolj ali manj samo objavim, kdaj je Hiša Marica zaprta. Festival je na soboto, ko imajo gostinci svoje delo intenzivno doma, in vendar pridejo. Komaj čakajo, da pridejo. Nič ni logično, dogodek pa je neverjetno uspešen. Verjamem, da zaradi odnosa, ki ga imam z vsakim od njih. Vsak kulinarični ponudnik pripravi 500 porcij, letos je to pomenilo skupno okoli 20.000 porcij hladnih in toplih jedi. Začnemo opoldne, vsa ponudba je na razpolago do približno 17. ure, potem postane bolj živo, včasih česa tudi zmanjka, a na splošno še vedno ostane dovolj.” Sebastjan Mavrič

Naj 7 malvazij

Poznavalca Bruno Gaberšek in Sašo Dravinec izbirata vsak svojih naj 7 malvazij.

Tunolov

”Marsikdo je presenečen, ko mu omenim lov velikih tun v Jadranu, še bolj pa nad tem, da se te tune pogosto lovijo manj kot miljo stran od mnogih plaž v Istri in Kvarnerju, kjer se poleti namakajo trume turistov. V Jadranskem morju živi samo modroplavuta tuna (angl. bluefin tuna), ki je najbolj iskana in cenjena vrsta tune na svetu.” (Miha Bratina)

Denacter World Wine Award 2024

Na ocenjevanju je izstopalo predvsem edino slovensko vino, nagrajeno s platinasto medaljo. To je Cuvée Prestige Extra Brut 2019 iz kleti Bjana, ki se na ocenjevanju Decanter redno uvršča med najboljša vina.

In še:

  • Štirje vinari odgovarjajo na naša vprašanja v rubriki KDO STE:
    Tina Markovič in Denis Jurkovič (Markovič)
    Sabina Horvat Goropevšek (Horvat)
    Luka Pucer (Turistična kmetija Tonin)
  • Festivali in sejmi
  • Vinitaly 2024
  • VieVinum 2024
  • Great American International Wine Competition (GAIWC) 2024
  • Eko salon Okusi Vipavske
  • DIAM
  • Iz svojih kleti: Vinarji predstavljajo svoja vina
  • V spomin: Vinko Mandl, Silvester Lemut, Edi Simčič